Woontrends voor het jaar 2016

Welke woontrends zullen we in 2016 zien? Dat is een vraag dit in het begin van dit nieuwe jaar vaak gesteld wordt. Wij proberen de huidige tendensen te analyseren en te vertalen naar specifieke woontrends. Hierbij letten we niet enkel op de aankleding van een interieur, maar op het concept ‘wonen’ in zijn geheel.

Een mix van texturen

In het jaar 2016 verwachten we een heropleving van texturen. Door verschillende materialen te combineren krijgt je interieur een speelse uitstraling. Katoenen zitbanken, wollen kussens, een houten kast met lederen handgrepen, een deken van (nep)bont… er zijn oneindig veel mogelijkheden.

&tradition-marble-lightNaakte lampen

Is het je ook al opgevallen? Tegenwoordig gebruikt men vaak naakte lampen in interieurs. Met naakte lampen bedoelen we armaturen zonder een kap, waarbij het ballonnetje dus zichtbaar is.

Een mooi voorbeeld van dit soort verlichting is de &tradition Marble Light. Hoewel deze hanglampen bestaan uit slechts twee componenten – de lampvoet en de lamp zelf – hebben ze een erg stijlvolle uitstraling. Daar zorgt het witte marmer voor.

Meer slimme toestellen

Deze trend zal je de komende jaren nog vaker terugzien. De opkomst van slimme toestellen is namelijk ontoombaar. Producten als de Nest thermostaat, Philips Hue en Amazon Echo zijn de pioniers van een groeiende reeks IOT-oplossingen (internet of things).

In 2016 zullen we ongetwijfeld een heleboel slimme toestellen aan dit rijtje kunnen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine die met de zonnepanelen kan praten, zodat het toestel enkel wordt opgezet wanneer er voldoende elektriciteit geproduceerd wordt (zodat je geen stroom hoeft te kopen). Of een tuinberegening die rekening houdt met de weersvoorspellingen. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Het voordeel van deze smart devices? Ze verhogen het comfort van de gebruiker. Een groot deel van de taken die je vroeger manueel moest uitvoeren, gebeurt nu automatisch. Daarnaast helpen IOT-toestellen om energie te besparen en de veiligheid te verbeteren.

botanical woontrendBeautiful botanicals

Een van de leukste woontrends voor 2016 is de botanical deco. Hierbij gaat men verschillende elementen uit de natuur als decoratie gebruiken. Dat kunnen bloemen zijn, maar evengoed posters van planten, kussens met landschapsprints en muurstickers van bladeren. Je hoeft dus geen groene vingers te hebben om deze interieurtrend in huis te halen.

Groener wonen

Deze woontrend is (onrechtstreeks) verbonden aan de vorige. Ook in 2016 is er meer aandacht voor ‘groen wonen’. Dit concept wordt op verschillende manieren ingevuld.

Eerst en vooral worden onze woningen steeds energiezuiniger. Ze zijn beter geïsoleerd waardoor er minder warmte verloren gaat, en vaak wekken ze hun eigen energie op (bijvoorbeeld via zonnepanelen, PV-installatie of zonneboiler).

Daarnaast verbruiken onze toestellen steeds minder energie. Wasmachines, droogkasten, televisies, verlichting … zijn heel wat zuiniger dan enkele jaren geleden.

Groen wonen kan ook door verplaatsingen te beperken en meer van thuis uit te werken. Of door regenwater te gebruiken om de auto te wassen. Of door een groene tuin te voorzien met voldoende planten en een insectenhotel. Of …. Je merkt het meteen: groen wonen kan op verschillende manieren.

0

Vond je dit artikel ook inspirerend? Deel het artikel met je vrienden!

Leave a Comment