Lichtplan maken voor de woonkamer

De woonkamer is een ruimte in huis waar van alles kan gebeuren. En voor alle activiteiten heb je een soort verlichting nodig. Als je van huis werkt, dan wil je misschien overdag een goede lamp hebben, maar ’s avonds juist sfeerverlichting voor ontspanning en een boek. Het is dus belangrijk om je lichtplan voor de woonkamer hierop af te stemmen, zodat je voor elke gelegenheid de juiste sfeer kunt creëren. Hoe je dit stapsgewijs kunt doen lees je hier.

Stap 1: plattegrond

Begin met een 2D tekening van de woonkamer alsof je deze van bovenaf bekijkt. Dit doe je op een papier met een schaal van 1:50 (of wat voor jou het beste is). Nadat je de woonkamercontouren getekend hebt, vul je deze in met de grote meubelen, zoals tafels, een bank, een boekenkast of de tv, maar ook met vaste elementen zoals een schouw. Heb je alles ingevuld? Dan ga je naar stap 2.

Stap 2: voeg activiteiten toe

Nu is het belangrijk dat je voor jezelf bedenkt wat je wilt doen in bepaalde gedeeltes van je woonkamer. Misschien heb je wel een eetgedeelte, een zitgedeelte of een werkgedeelte. Het is mogelijk dat je meerdere activiteiten hebt in één gedeelte van de kamer. Zijn er accessoires in je woonkamer die je op bepaalde momenten van de dag zou willen laten uitspringen? Zet deze dan ook nu op de tekening. Bijvoorbeeld een schilderij die aan de muur hangt, dierbare foto’s of een beeldhouwwerk.

Stap 3: voeg de verlichting toe

Nu je weet wat je in verschillende gedeeltes van de kamer wilt doen, dan kun je de verlichting daarop aanpassen. Vul in je tekening eerst de basisverlichting in, zoals plafondlampen en spotjes. Daarna kun je aangeven waar je functionele-, sfeer of accentverlichting zou willen plaatsen. Een leeslamp naast je luie stoel, een spotje in de boekenkast of een lamp boven de eettafel.

Stap 4: schakelaars en stopcontacten

Als laatste geef je op je tekening aan waar je schakelaars en stopcontacten zich bevinden. Heb je er bijvoorbeeld te weinig, of zitten ze niet goed verdeeld, dan kan het zijn dat je een elektricien moet inhuren om deze toe te voegen. Op deze website kunt u een goede elektricien vinden. Ook kun je aangeven op welke plekken je dimmers wilt. Met deze methode zal je geen plek vergeten en kun je je lichtplan aanpassen op jouw specifieke eisen en functies van je woonkamer.

0

Vond je dit artikel ook inspirerend? Deel het artikel met je vrienden!

Leave a Comment