Wintertuin

Wintertuin tips

Een tuin winterklaar maken is niet echt nodig. De natuur regelt dat immers prima zelf. Maar de volgende zaken kan je wel doen voor dat de koude en gure winterdagen aanbreken.

 • Eikenbladeren en eikels opruimen.
  Bladeren kunnen we prima laten liggen. Ze beschermen de grond immers en zorgen voor een mooie humuslaag en gezond bodemleven.  Maar eikenbladeren en eikels kun je beter wel verwijderen; het blad verzuurt de grond en als je de eikels laat liggen, moet je in het voorjaar allemaal kleine eikenboompjes uit gaan trekken.
 • Potten en meubilair opruimen.
  De winter is een harde tijd voor potten en meubilair. Opruimen dus en in de winter mooi de gelegenheid om schoon te maken en te schilderen.
 • Niet winterharde planten.
  Heb je potten met planten die niet winterhard zijn, dan moet je die uiteraard binnen halen.
 • Buitenkraan.
  Onze geiser in ons tuinhuisje heeft het niet overleefd. Uit eigen ervaring dus weet ik dus dat de buitenkraan dus echt leeg moet zijn.
 • Bolletjes planten.
  Voor een kleurig voorjaar met vrolijke, vroege bloeiertjes is het leuk om wat bolletjes te planten. Denk aan winterklokjes, blauwe druifjes, tulpen en narcissen.
 • Grond bewerken
  Waar je de tuin wél echt mee helpt is de grond, daar waar dat kan, te bewerken. Vooral kleigrond profiteert van het omspitten en omwoelen van de grond en het voorkomt dat het tijdens de winter helemaal ‘dichtslaat’.
 • Winterbloeiers en vogeltjes
  Winterbloeiers, zoals een kerstroos of winterheide, zijn prachtig, vooral als het een beetje gesneeuwd heeft. Ook struiken die in de winter gekleurde bessen dragen, geven net dat beetje extra aan de wintertuin. Voer neerzetten of ophangen is een goede manier om vogeltjes (en soms zelfs eekhoorntjes) naar je tuin te trekken. Een voederhuisje en pindaketting zijn erg leuk om te zien, zeker als er een paar kleurige en kwetterende vogeltjes in zitten.
0

Vond je dit artikel ook inspirerend? Deel het artikel met je vrienden!

Leave a Comment