Zelf de beveiliging van je huis nalopen

Het spreekt voor zich dat niemand zit te wachten op een inbraak of ongewenste betreding van je woning. Toch kan dit iedereen op elk moment van de dag gebeuren. Er zijn een aantal manieren waarop je kunt zien hoe veilig jouw huis precies is.

Zwakke plekken

Het eerste was je kunt doen is naar buiten gaan en je huis bekijken vanuit het oogpunt van een inbreker. Denk aan manieren om omhoog te klimmen, slecht afgesloten ramen, een toegang via het balkon of slecht hout in je kozijnen. Hoe zien je scharnieren eruit, welk soort glas hebben je ramen en hoe makkelijk is de voordeur te openen? Een inbreker heeft natuurlijk een getraind oog, maar als je bijvoorbeeld de voordeur kunt openen met een ijzerdraad door de brievenbus, of je kunt via de regenpijp het balkon bereiken, dan kan jij ook inschatten dat dit de zwakke plekken zijn in je beveiliging. Het is zaak dat je deze zo snel mogelijk verwijderd.

De deuren en de ramen

Hierna kun je het hang- en sluitwerk van je deuren en ramen controleren. De buitendeur zou een standaard slot moeten hebben, maar het is beter om deze uit te breiden met een cilinderslot. Vergeet niet ook je schuifpui en de kwaliteit van de deurposten mee te nemen. Wat betreft de ramen moet je controleren of de scharnieren sterk zijn, of ze goed sluiten en welk glas er in zit. Indien nodig plaats een bijzetslot op de voordeur, vervang de scharnieren, installeer dievenklauwen en anti-inbraakspijlen. Wil je een expert alle sloten na laten lopen, of nieuwe sloten laten installeren? Kijk ook eens hier voor een erkende slotenmaker.

De verlichting

Naast de deuren en de ramen, is de verlichting ook erg belangrijk. Als een inbreker ergens in het donker te werk kan gaan, is de kans op inbraak aanzienlijk groter dus het is belangrijk je woning hierop te controleren. Daarna kun je lichten installeren met bewegingssensoren, schemerschakelaars of met timers, zodat ze aangaan ook als je niet thuis bent.

Alarmsystemen

Nadat je je gehele woning hebt nagelopen en je de zwakke plekken hebt aangepakt, kun je om helemaal zeker te zijn overgaan tot het installeren van een alarmsysteem. Deze staat vaak in contact met een meldkamer en werkt met apps zodat je altijd kunt zien wat er in- en om je huis gebeurd. Daarnaast zal een inbreker veel minder snel proberen een huis met een sirene op de gevel of een sticker op het raam binnen te dringen. Inbraak kan natuurlijk altijd plaatsvinden, maar door een aantal slimme maatregelen te nemen maak je de kans aanzienlijk kleiner.

0

Vond je dit artikel ook inspirerend? Deel het artikel met je vrienden!

Leave a Comment